Sindaktili Nedir ?
İki yada daha çok parmağın birbirlerine yapışık olması durumudur. Anne karnındaki gelişimin belli bir aşamasında parmaklar birbirlerinden ayrılırlar. İşte bu ayrılmanın tamamen ya da kısmen duraksaması sonucunda oluşan bir durumdur.
Sindaktili tek başına ve tek bir elde olabileceği gibi her iki elde ve ayaklarda da olabilir. Bazı durumlarda genetik nedenle oluşan bir hastalığın bir parçasını oluşturur. Bu gibi durumlarda hastada damak dudak yarıkları, kafatası anomalileri gibi doğmalık sorunlarla birlikte olabilir. (Apert Sendromu gibi).
Sindaktililer genel anlamda basit ve komplike olarak ikiye ayrılırlar. Basit sindaktililerde yapışıklık sadece deri seviyesindedir. Kemiklerde ve tendonlarda herhangi bir sorun yoktur. Parmak hareketleri tamdır. Komplike sindaktililerde cilt dışında özellikle kemiklerde değişik derecelerde birleşmeler vardır. Ciddi olgularda damar ve sinirlerle ilgili sorunlar da olabilir.
Sindaktililerin tedavisi cerrahidir. Ameliyat için en uygun zaman hastanın durumuna göre belirlenir. Eğer yapışık olan parmaklar birbirlerinin hareketlerine ve özellikle büyümelerine engel olmuyorlarsa 1,5 yaşına kadar beklenir. Bu beklemenin temel nedeni hastanın genel anestesi alacak olmasındandır. Eğer parmakların yapışıklıkları birbirlerinin büyümesine engel oluyorsa, eksenlerinde eğilmelere neden oluyorsa ve işaret parmağının bağımsız hareketleri engelleniyor ise beklemeden ameliyat edilmelidir. Başparmak yapışıklıklarında çok daha erken hareket edilmelidir. Ameliyatların 2,5 yaşına kadar tamamlanması tercih edilir. Birden fazla yapışıklık olduğunda tüm parmakların bir seferde ayrılması ciddi sorunlara yol açabilir. Parmaklar kademeli olarak ayrılmalıdır.